programma

Dinsdag 20 februari 2018

RADU LUPU PIANO

Meer dan 20 jaar geleden was Lupu ook al te gast in de concertserie van Souvenir. Bekijk hier het artikel dat het Brabants Dagblad toen publiceerde.

Radu Lupu is onbetwist één van de belangrijkste pianisten van zijn generatie en heeft een wereldwijde bekendheid verworven met zijn interpretaties van Beethoven, Brahms, Mozart, Schumann en Schubert.

Radu Lupu werd op 30 november 1945 geboren in Galati, in het oosten van Roemenië. Op zesjarige leeftijd begon hij zijn pianostudie bij Lia Busuioceanu. Al op twaalfjarige leeftijd maakte de jonge Roemeen zijn debuut met een programma dat volledig bestond uit zelf geschreven composities. Hij vervolgde zijn pianostudie bij Florica Muzicescu en Cella Delavranca, voordat hij in 1961 een beurs aan het Moskous Conservatorium won.

Aldaar studeerde Lupu bij Galina Eghyazarova, Heinrich Neuhaus en later bij diens kleinzoon Stanislav Neuhaus. Aan erkenning heeft het de Roemeense meesterpianist nauwelijks ontbroken. Meerdere internationale concoursen schreef Radu Lupu op zijn naam, te weten in 1966 de Van Cliburn International Piano Competition, 1967 de Enescu International Competition en in 1969 de Leeds International Pianoforte Competition. In 1989 en in 2006 ontving hij de prestigieuze ‘Abbati’-prijs, overhandigd door de Italiaanse vereniging van muziekcritici.

Radu Lupu wordt regelmatig uitgenodigd bij ’s werelds grootste orkesten zoals de Berliner Philharmoniker, de Wiener Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, het London Symphony Orchestra en alle grote orkesten in de Verenigde Staten. Radu Lupu concerteerde op alle grote internationale muziekfestivals en is met name regelmatig te gast op het Salzburg Festival en het Luzern Festival.

Lupu heeft meer dan 20 albums opgenomen voor London/Decca en zijn discografie omvat onder meer de Pianoconcerten van Beethoven met het Israel Philharmonic Orchestra o.l.v. Zubin Mehta. Daarnaast nam hij verschillende concerten van Mozart op en samen met Szymon Goldberg zelfs diens complete sonates voor piano en viool. Ook verschenen van zijn hand solowerken van Beethoven, Brahms, Schumann en Schubert. Daarnaast heeft Radu Lupu verscheidene cd’s opgenomen met Murray Perahia (CBS). Met Barbara Hendricks bracht hij twee opnamen uit van de liederen van Schubert (EMI) en met Daniel Barenboim maakte hij een cd met werken voor quatre-mains van Schubert (Teldec).

In 1995 werd Radu Lupu onderscheiden met twee prijzen in de categorie “Best Instrumental Record of the Year”: hij ontving een Grammy voor zijn Schubertsonates in A-groot D.664 en Bes-groot D.960 en een Edison Award voor zijn opnamen van Schumanns Kinderszenen, Kreisleriana en Humoresque. In maart 2006 werd Lupu vereerd met de prestigieuze ‘Premio Internazionale Arturo Benedetti Michelangeli’ en kreeg hij wederom de Abbati-prijs, die hij ook al in 1989 had mogen ontvangen.

In het seizoen 2015-2016 was Lupu te gast bij onder meer het Gewandhausorchester in Leipzig, het Cleveland Orchestra, het Orchestra della Santa Cecilia in Rome, het Stockholm Philharmonic Orchestra, het Orchestre de Paris, het Concertgebouworkest en het Tonhalle-Orchester Zürich. Verder gaf hij recitals in Parijs, Berlijn, Wenen, Amsterdam en tijdens het Lucerne Festival.

In het seizoen 2016-2017 geeft Lupu concerten met onder andere de Münchner Philharmoniker, de Berliner Staatskapelle, het Orchestra della Santa Cecilia di Roma, het Helsinki Philharmonic Orchestra, het Philadelphia Orchestra (met een optreden in de Carnegie Hall), het Boston Symphony Orchestra, het Chicago Symphony Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest. Daarnaast geeft hij recitals in steden als Leipzig, Frankfurt, München, Stuttgart, Amsterdam, Arnhem, Wenen en Berlijn.

    Programma:

  • Schubert Moment Musicaux, op. 94, D. 780
  • Schubert Sonate a minor, op. 143, D. 784
  • Pauze
  • Schubert Piano sonata No. 21 B flat, D. 960

Bron: Pekka Saarinen

Kaarten bestellen